Junis presenterar nytt material på Barnrättsdagarna
Junis har varit på Barnrättsdagarna och presenterat Klasskompisar, vårt nya material för värdegrundsarbete. Det vänder sig till 10-13-åringar i skola, föreningar och andra sammanhang där man vill arbeta med värderingar och ge unga möjlighet att växa. Genom noveller och övningar kan grupper och klasser lära känna sig själva och klass 6C på Albackaskolan lite mer.
Agnes ska börja i en ny klass. I 6C är det fullt av hemligheter och drömmar. Absolut ingen får veta varför Oliver måste ringa hem! Vad är Vera beredd att göra för att få fler följare? Elise vill bara få vara sig själv, Shamun vet inte om han vågar känna pirret i magen. Och varför är Noah så himla arg egentligen?
Klasskompisar består av tretton noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i vilken ordning man vill, och en eller flera. I varje berättelse står olika klasskompisar i fokus. Novellerna är skrivna av författaren Katarina von Bredow, som har gett ut ett 30-tal böcker för barn och unga. Camilla Frantzell har skapat illustrationerna.
– Jag är otroligt stolt över det här materialet, säger Mona Örjes, förbundsordförande för Junis och också projektledare för Klasskompisar. Berättelserna är spännande och tar barn på allvar, de får vara verkliga och komplexa, precis som alla människor är.
Som stöd för ledaren eller läraren finns en handledning med kunskap och tips, till exempel vad man ska tänka på vid samtal med barn, hur man leder värderingsövningar och vad man kan göra om man känner oro för ett barn. Till varje novell finns dessutom en introduktion om det aktuella temat samt en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion. Exempel på teman Klasskompisar tar upp är vänskap, kärlek, grupptryck, psykisk hälsa, normer, sociala medier, utsatthet i hemmet och mycket mer.
– Materialet är förebyggande, säger Mona Örjes. Målet är att barn ska få möjlighet att reflektera och stärkas i att våga uttrycka vad de tycker, att stå upp för sina åsikter. De ska också få strategier för hur de kan hantera olika svårigheter, till exempel mobbning, sexuella övergrepp eller att ha en förälder med beroende.
Klasskompisar är framtaget med medel från Stiftelsen Ansvar för Framtiden, samt Socialstyrelsen, och projektet är finansierat till och med 2025. Det gör att det finnas möjlighet att sprida materialet och göra det känt för lärare, ledare inom ideella organisationer, kyrkor och andra verksamheter där man möter 10-13-åringar och vill stärka både individen och gruppen genom att prata om viktiga saker.
Allt material finns tillgängligt helt gratis på klasskompisar.se. Där kan man också beställa den fysiska boken.