Junis-föreningen som gör läxläsningen roligare
Det är tisdagseftermiddag i Tierp. Skolan är slut för dagen, men på Junis är matteböckerna uppslagna och pluggandet i full gång.
– Det är roligare att läsa läxorna tillsammans och bra att man kan få hjälp med sånt som är svårt. Och så kan vi ju spela lite tevespel också, säger Tiger Mohamud, 15 år.
Två gånger i veckan erbjuder Junis-föreningen Midnimo läxhjälp i sina lokaler och sedan starten för ett par månader sedan har verksamheten växt snabbt.
– Först var vi inte så många, men sen fick vi en egen lokal, med bord och bättre lampor. Då började det komma fler och fler barn, berättar Ikran Mohammed som är 10 år.
När föreningen hade sitt första årsmöte var det just hon som valdes till ordförande.
– Jag tycker så mycket om att prata så både jag och de andra tyckte att jag skulle vara det Jag blev stolt över att bli vald och få uppmärksamhet, säger hon.
Hjälp på sitt eget språk
Vid ett av läxborden i lokalen sitter Omar Mohamed, 14 år, och Tiger Mohamud, 15 år, och läser. Båda brukar komma till Junis för att få hjälp med läxorna och för att det är roligare att plugga tillsammans.
– Jag läser inte så jättemycket annars, men egentligen är det rätt kul. Just nu läser jag en bok som handlar om Greta Thunberg, berättar Omar och visar upp boken.
I ett av de andra rummen i lokalen hänger Hibak Mohammed Hassan, 13 år, Hodan Mohammed Hassan, 14 år, och Slueko Mohammed Hassan, 11 år. Idag har de inga läxor, men Junis-lokalen blir ändå stället dit de går efter skolan.
– Det är kul att komma hit och kul att vi blivit så många barn här, säger Hodan.
Hibak håller med:
– Jag tror att många kommer hit för att de kan få hjälp på sitt eget språk. För en del som inte varit i Sverige så länge kan det vara svårt att förstå allt i skolan. Då är det bra att man kan få hjälp här, på till exempel somaliska.
Verksamhet öppen för alla
Tack vare att läxhjälpen är öppen för alla barn och inte bara för Junis-medlemmar har kommunen gått in och stöttat med lokalen. Ahmed Mahumed Ali, som är en av Junis-ledarna som startade verksamheten, visar runt i de små rummen medan han berättar om aktiviteterna.
– Jag jobbar inom skolan och såg att många av barnen behöver mer hjälp med skolarbetet än de kan få hemifrån. Det blir ett sätt att göra läxläsningen roligare också, här blandar vi läxorna med annat roligt.
I lokalen finns tevespel, bord där man kan pyssla, kontor för att ordna med administrationen och ett litet pentry.
– Och här leker vi och här spelar vi teater, det brukar barnen tycka är roligt, berättar Ahmed och visar det största rummet.
Volontärer hjälper till
Utöver stödet från kommunen så fungerar studieförbundet NBV som en viktig support till föreningen. Där får de bland annat hjälp med administration. Dessutom har Junis-föreningen stöd av två volontärer, som kommer för att hjälpa till med just läxläsningen. Idag är Hasse Johansson på plats och hjälper Abdirahman Mohamed med svenskläxan.
– Jag vill göra nytta och hjälpa till med integrationen. Det är jätteviktigt. Dessutom tycker jag ju att det är väldigt roligt att vara med här, det ger erfarenheter och jag får träffa så många nya människor, säger Hasse.
Abdirahman uppskattar läxstödet:
– Det är bra att Hasse är här. Det går bättre i skolan nu när jag kan komma hit och få hjälp.
Mer än bara läxor
När läxorna börjar bli klara finns möjlighet att göra annat i lokalen. Hibak, Hodan, Slueko och Ikran har många idéer på annat än läxläsning som de vill göra i Junis-föreningen.
– Vi har pratat om att vi vill åka till Gröna lund i Stockholm, det vore kul. Och så vill vi kolla på film och gå och simma, berättar Hodan.
– Jag skulle vilja åka på utflykt med de andra Junis-förningarna i distriktet, säger Ikran. Det vore roligt att lära känna alla andra som är med i Junis och prata jättemycket med dem.
Idag är ungefär 50 barn med i Junis-föreningen, men Hodan hoppas på att det kommer ännu fler framöver.
– Det vore jätteroligt. Ju fler hjärnor vi är, desto fler och bättre idéer kommer vi på, säger hon.
Ikran håller med:
– Junis kan ju liksom inte bli fullt, här får alla vara med.
Föreningens namn, Midnimo, är somaliska och betyder just att man går tillsammans och inte lämnar någon utanför.
– Jag tycker det är ett bra namn, för det är ett snällt ord och här i Junis är vi snälla och inte taskiga mot varandra, säger Ikran.