Junis https://www.junis.se Barnens organisation Mon, 15 Jul 2024 18:55:16 +0000 sv-SE hourly 1 Bryt mönster – missbruk behöver inte gå i arv! https://www.junis.se/bryt-monster-missbruk-behover-inte-ga-i-arv/ Wed, 15 May 2024 08:00:24 +0000 https://www.junis.se/?p=8209 Junis kommunrapport tar upp flera goda exempel på verksamheter och personer som har lyckats bryta mönster. Några av dem är:

En beroendes familjemönster 
Anders Wåhlund Karlsens var en av Sveriges mest fruktade brottslingar och kallades “Satan”. I rapporten kan vi läsa om hur missbruksproblematik och medberoende följt Anders familj, från uppväxten med mormor och morfar, till hans mamma och honom själv. Anders är idag drogfri, utbildad socialpedagog och arbetar på ett behandlingshem för ungdomar. Inget av hans barn har missbruksproblem, det går att bryta mönster. 

Jävla pappa – Om depression, alkoholism, föräldraskap och husbilar 
Niklas Gyberg Ivarssons har gjort filmen Jävla pappa, där han försöker få svar på sina frågor om sin pappa, om alkoholen, om deras relation, om sig själv – och om han kommer bli som sin pappa.

Skolgårdsläraren Gustav 
Fritidspedagogen Gustav Sundh har under sina 21 år i yrket sett ett återkommande mönster, barn som ”bränner sina broar” innan lov. Varför blir det så? Och vad kan vi vuxna göra för att hjälpa barn inför loven.   

Utsattheten ökar riskerna 
Forskningsprogrammet Lordia följer under en längre tid ungdomars psykosociala utveckling till vuxna. Utsatthet visade sig vara vanligt: tjugoprocent rapporterade någon form av utsatthet före tolv års ålder, och tio procent hade upplevt två eller flera typer. En sak som skiljer ut den här gruppen påtagligt är att när de dricker alkohol får de många fler problem än andra unga. De hamnar i slagsmål, begår brott och förstör relationer.

Backa barnet ger tätare skyddsnät 
“Tog ni beslut utifrån barnets bästa?” är en frågeställning man utgår ifrån i modellen Backa Barnet, som startades i Ystad kommun, med nära samverkan med Region Skåne och polisen. Tydlig struktur, nytänkande arbetssätt och konkreta verktyg som behovskompass och upptäckarkort gör man kan upptäcka fler barn som inte får sina behov uppfyllda.

Teamet ökar kunskap om barns rätt till skydd 
“Någon måste sätta ner foten och säga att vi har det här ansvaret” konstaterade det nyskapade barnskyddsteamet år 2018 i Region Jönköpings län. Då var det så många som 30 procent av alla medarbetare i regionen som inte kände till hur man gör en orosanmälan. Teamet utbildar regionens olika yrkesgrupper och har skapat rutiner för hur man kan skydda barn från att fara illa. 2023 gjorde regionen mer än tre gånger så många orosanmälningar som 2017, vilket är ett tydligt tecken på att man upptäcker fler barn.

Vilket stöd fick barn i familjer med missbruk fick av samhället 2023? Junis kommunrapport i korthet:

  • 201 kommuner besvarade enkäten Junis skickade ut. Det motsvarar 69 procent av landets 290 kommuner. 
  • 98 procent av de kommuner som svarade på enkäten uppgav att de hänvisar till någon typ av stödverksamhet. 
  • Fyra kommuner uppgav att de inte hänvisar till någon stödverksamhet alls för dessa barn. 
  • Den vanligaste stödformen som erbjöds under 2023 var familjeinsatser, därefter stödsamtal och stödgrupper. 
  • Ökad samverkan inom kommunen anses vara den viktigaste åtgärden för att utveckla stödverksamheten för barn. 
]]> Junis presenterar nytt material på Barnrättsdagarna https://www.junis.se/junis-presenterar-nytt-material-pa-barnrattsdagarna/ Fri, 26 Apr 2024 15:25:33 +0000 https://www.junis.se/?p=8144 Agnes ska börja i en ny klass. I 6C är det fullt av hemligheter och drömmar. Absolut ingen får veta varför Oliver måste ringa hem! Vad är Vera beredd att göra för att få fler följare? Elise vill bara få vara sig själv, Shamun vet inte om han vågar känna pirret i magen. Och varför är Noah så himla arg egentligen?

Klasskompisar består av tretton noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i vilken ordning man vill, och en eller flera. I varje berättelse står olika klasskompisar i fokus. Novellerna är skrivna av författaren Katarina von Bredow, som har gett ut ett 30-tal böcker för barn och unga. Camilla Frantzell har skapat illustrationerna.

– Jag är otroligt stolt över det här materialet, säger Mona Örjes, förbundsordförande för Junis och också projektledare för Klasskompisar. Berättelserna är spännande och tar barn på allvar, de får vara verkliga och komplexa, precis som alla människor är.

Som stöd för ledaren eller läraren finns en handledning med kunskap och tips, till exempel vad man ska tänka på vid samtal med barn, hur man leder värderingsövningar och vad man kan göra om man känner oro för ett barn. Till varje novell finns dessutom en introduktion om det aktuella temat samt en mängd övningar för gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion. Exempel på teman Klasskompisar tar upp är vänskap, kärlek, grupptryck, psykisk hälsa, normer, sociala medier, utsatthet i hemmet och mycket mer.

– Materialet är förebyggande, säger Mona Örjes. Målet är att barn ska få möjlighet att reflektera och stärkas i att våga uttrycka vad de tycker, att stå upp för sina åsikter.  De ska också få strategier för hur de kan hantera olika svårigheter, till exempel mobbning, sexuella övergrepp eller att ha en förälder med beroende.

Klasskompisar är framtaget med medel från Stiftelsen Ansvar för Framtiden, samt Socialstyrelsen, och projektet är finansierat till och med 2025. Det gör att det finnas möjlighet att sprida materialet och göra det känt för lärare, ledare inom ideella organisationer, kyrkor och andra verksamheter där man möter 10-13-åringar och vill stärka både individen och gruppen genom att prata om viktiga saker. 

Allt material finns tillgängligt helt gratis på klasskompisar.se. Där kan man också beställa den fysiska boken.  

 

]]>
Junis sport – med rörelseglädje i fokus https://www.junis.se/junis-sport-med-rorelsegladje-i-fokus/ Tue, 02 Apr 2024 08:25:39 +0000 https://www.junis.se/?p=8044 Hussein Kabi, 13 år, är med i Junis i Nässjö tillsammans med sina kusiner Hanin Kabi, 8 år, och Lorans Kabi, 7 år. Alla tre gillar att spela fotboll och är taggade på att spela match på träffen.
– Det är kul att bara spela och ha kul tillsammans, säger Hussein. Hanin och Lorans håller med.
– Det är också kul att träffa nya kompisar när man spelar, säger Lorans. De har flera bra tips på hur man ska vara en schysst kompis på planen – både mot de i samma lag och mot de i det andra laget.
– Man fuskar inte och man ska inte svära, säger Hussein.
– Och så ska man inte bli arg om man inte vinner, säger Lorans.

En annan fotbollsälskare är Wilgot Lathi, 10 år. Han har på sig en fotbollströja från sitt favoritlag PSG. Två av hans favoritspelare är Mbappé och Messi. Det roligaste han vet med fotboll är att dribbla, passa och göra mål.
– Och så är jag bra på att springa! säger han. Wilgot har också bra tips på hur man spelar schysst fotboll.
– Man ska säga att de andra är bra, även om de inte gör mål. Om man dribblar ska man inte tacklas så hårt. Och man ska vara snäll mot alla i laget.

Man behöver inte vara galen i sport för att vara med på Junis sportträffar. Det bästa Yara Kokash, 8 år, vet med Junis är att fika. Hennes favoritfika är när de gjorde sina egna tårtor på en Junis-träff.
– Jag hade massor av strössel på min! säger Yara.

Junis sport handlar om rörelseglädje. Om teamwork, gemenskap och att ge barnen trygghet att våga prova även sånt de inte tror att de kan. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är – som alltid i Junis – att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

]]> Vi söker projektledare till vår nya stödportal https://www.junis.se/vi-soker-projektledare-till-var-nya-stodportal/ Wed, 06 Mar 2024 11:53:59 +0000 https://www.junis.se/?p=7982 Junis har fått projektmedel för att skapa en nationell digital stödportal för 8-12-åringar om hur det kan vara att ha en vuxen med beroendeproblem. Portalens interaktiva innehåll sprider kunskap på ett användarvänligt och enkelt sätt.

Du ansvarar för att ta fram och formulera relevant innehåll till portalen. Du leder arbetet med att ta fram de filmer, texter, spel och annat som ska hjälpa barn att förstå mer om sig själva och sin situation. Vi vill peppa barnen att se möjligheter och att förstå att det inte är de som ska ta ansvar för sina föräldrar. Portalen ska ge kunskap, mod och vilja att ta emot hjälp. Den ska också hjälpa barnen att komma vidare till det stöd som finns.

Projektet handlar dels om att bygga portalen, dels om att sprida den så att målgruppen hittar till den. Spridningen måste ägnas mycket kreativitet och tid!

Vi vill tillsammans med målgruppen utforma en attraktiv digital portal som ger svar på de frågor som utsatta barn har, men som de inte vågar ställa. Portalen vänder sig främst till barn, men vuxna ska också finna information om hur man pratar med barn.

I arbetet ingår nära samarbete med en webbyrå som bygger portalen och skapar delar av innehållet, samt samordning av filmare, referensgrupper med professionella och kontakt med barn som ska testa portalen.

Låter det intressant? Läs mer och sök tjänsten här.

]]> 300 aktiviteter för barn på jullovet https://www.junis.se/280-aktiviteter-for-barn-pa-jullovet/ Tue, 12 Dec 2023 07:55:44 +0000 https://www.junis.se/?p=7790 Som en del av Vit jul-kampanjen anordnas varje år hundratals aktiviteter för tusentals barn, unga och familjer över hela landet. Aktiviteterna möjliggörs av alla de ideella eldsjälar som ger av sin tid och sitt engagemang för att barn och unga ska få ett tryggt och roligt jullov. Alla Vit jul-aktiviteter är kostnadsfria och öppna för alla. Att ha roligt på jullovet är viktigt för alla barn, men för barn som har det tufft hemma kan det vara avgörande och skapa stor skillnad att komma hemifrån en stund.

Vit juls aktivitetskarta hittar du alla jullovsäventyr och mysiga stunder samlade. Sortera aktiviteterna efter region för att hitta ditt närmsta juldisco, pulkarace eller pyssel (och mycket mer!)

 

Bakom kampanjen Vit jul står IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund: Junis, med verksamhet för barn och unga upp till 15 år, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, NSF, med scouting för barn från 8 år, unga och vuxna, Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, med verksamhet för unga 13–25 år och IOGT-NTO, med verksamhet för personer från 25 år och uppåt.

Vill du stödja Vit jul-kampanjen och ge fler barn möjlighet att delta på våra kostnadsfria jullovsaktiviteter? Läs mer om hur du stödjer oss här.

]]>
Det trygga huset i Kenya https://www.junis.se/det-trygga-huset-i-kenya/ Mon, 02 Oct 2023 08:19:46 +0000 https://www.junis.se/?p=7485 Staden Kisumu i Kenya är väldigt stor och många människor har inte möjlighet att bo i riktiga hus, utan hamnar i slumområden. Det är inga bra och säkra platser för barn. Husen består av skjul, det finns inte rinnande vatten inomhus och ofta har man utedass på gården.

Det trygga huset

Men det finns också ett hus i Kisumu som bara är till för barnen. Där jobbar organisationen Blue Cross som får stöd av Junis genom insamlingen för Världens Barn. Det gör att de kan ha aktiviteter för 150 barn. I huset får barnen måla och skapa, sjunga och dansa och lära sig hur man tar hand om sig själv för att må bra. Som hur man kan tänka för att bli glad igen om man känner sig deppig, vad som är nyttigt att äta och hur man kan lösa konflikter med kompisar, syskon eller föräldrar.

Stöd från ledarna

De får också lära sig om alkohol och droger – och vad man kan göra om ens förälder dricker för mycket. Nästan alla barn har varit med om det och de får bra tips och råd av ledarna. Mary Ivy, 12 år, är ett av de barnen. Hon ritade en teckning om vad hon tycker är dåligt med alkohol och hängde den vid sin mammas säng. När hennes mamma såg den bestämde hon sig för att sluta dricka.

I huset finns också en datorsal och där är det ofta många barn. De har inga datorer hemma, men här får de chans att lära sig att programmera.

Det är det som är grejen. Barn över hela världen föds med lika mycket talang – men var man föds spelar roll för om man kan få utveckla sin talang eller inte.
– Datorläraren Charles

 

Det trygga huset i Kenya
Att vara med i Blue Cross i Kenya är lite som att vara med i Junis i Sverige.

Junis projekt i Kenya

I Kenya lever många barn i hem där det förekommer våld och missbruk av alkohol och droger. IOGT-NTO-rörelsens samarbetsorganisation erbjuder barnen en trygg plats där man genom lek och glädje, undervisning och samtal stärker barnens självkänsla.

Användning av alkohol och andra droger är vanligt förekommande i Kenya. Även barn – så unga som runt 10 till 11 år – utvecklar missbruk, något som får allvarliga konsekvenser för deras skolgång och framtidsutsikter. Ofta finns drogerna tillgängliga i hemmen och de lagar som reglerar alkoholförsäljning för barn följs inte.

Läs mer om projektet i Kenya.

]]>
Spring för Världens Barn! https://www.junis.se/spring-for-varldens-barn/ Wed, 20 Sep 2023 09:18:40 +0000 https://www.junis.se/?p=7462

Junis är en av organisationerna som är en del av insamlingskampanjen Världens Barn. Många lokala arrangemang har sin egen insamlingsbössa att skänka pengar till. Vi har också en allmän Junis-bössa ni gärna får bidra med pengar till. Bössan är öppen hela året, men kampanjkulmen är under vecka 39 och 40. Tillsammans gör vi barndomar möjliga 🧡

Varje krona blir två!

Från och med nu fram till 31 oktober dubblar Akelius Foundation samtliga gåvor till insamlingen Världens Barn.  Varje krona blir alltså två!

Häng med på ett Junis-lopp och gör ännu fler barndomar möjliga!

Junis-loppen:

30/9 Flen kl. 12.00–14.00

30/9 Växjö,  Linnéparken kl. 9.00–13.30

Alla barn får goodiebag, medalj och diplom vid målgång. Dessutom får alla barn en nummerlapp vid starten. Sträckan är ca 600 meter och kommer att springas i Linnéparken. Innan start kommer vi ha en kort och rolig uppvärmning som är valfri att delta i. Längs banan kommer det även hända några roliga saker, kanske kommer det såpbubblor flygande eller så behöver du ta dig förbi ett hinder.
Kostnad: 30 kr/barn som går oavkortat till Världens Barn. Avgiften swishas på plats.
Föranmälan krävs. Anmäl dig här.

4/10 Oxelösund, Järntorget kl. 16.45–18.45

Loppet är för alla barn från 0 till 9 år. Vi startar med uppvärmning och tar oss sedan igenom banan på 600 meter. Alla barn får festis, banan och medalj.
Kostnad: 20 kr/barn som går oavkortat till Världens Barn. Avgiften swishas på plats. Tips! Ta även med pant och panta för Världens Barn.
Föranmälan krävs. Mejla din anmälan till nykoping@junis.se senast 1 oktober. Meddela vilket lopp, barnets namn samt ålder.

5/10 Finspång, Bruksparken kl. 17.00

7/10 Nyköping, Folkets park Träffen kl. 12.00–14.00

Loppet är för alla barn från 0 till 9 år. Vi startar med uppvärmning och tar oss sedan igenom banan på 600 meter. Alla barn får festis, banan och medalj.
Kostnad: 20 kr/barn som går oavkortat till Världens Barn. Avgiften swishas på plats. Tips! Ta även med pant och panta för Världens Barn.
Föranmälan krävs. Mejla din anmälan till nykoping@junis.se senast 4 oktober. Meddela vilket lopp, barnets namn samt ålder.

7/10 Östersund, Badhusparken kl. 12.00–15.00

Loppet är för alla barn från 0 till 15 år. Efter ungefär halva loppet kommer barnen passera ett hav av såpbubblor! Väl i mål väntar medalj, diplom och en goodiebag! Vi kommer även ha fina utlottningspriser, hoppborg och prova-på sport!
Kostnad: 40 kr/barn som går oavkortat till Världens Barn. Avgiften swishas på plats.
Föranmälan krävs. Anmäl dig här.

14/10 Katrineholm kl. 12.00–14.00

14/10 Västerås, Arosvallen kl. 12.00

Om du har frågor eller vill ha mer information om Junis-loppen kan du kontakta verksamhetsutvecklare Lina Johansson. lina.johansson@junis.se, 073-3726279.

]]>
Junis har genomfört kongress https://www.junis.se/junis-har-genomfort-kongress/ Sun, 02 Jul 2023 12:08:49 +0000 https://www.junis.se/?p=7220 Kongressen pågick under en helg och kickade igång på fredagen med att avhandla bland annat verksamhetsberättelsen och den ekonomiska berättelsen. På lördagen stod kongressens stora fråga på agendan – ett beslut om huruvida en utredning om ny gemensam organisationsform tillsammans med de andra organisationerna i IOGT-NTO-rörelsen ska ske. IOGT-NTO och UNF hade redan bifallit förslaget. Junis var sist på tur och biföll också förslaget efter grupparbete där möjligheter och utmaningar fick diskuteras.

IOGT-NTO, UNF, NSF och Junis nuvarande uppdelning i fyra förbund har funnits i över 50 år, det är den längsta perioden som IOGT-NTO-rörelsen har sett likadan ut. Förbunden bygger på samma grundsatser och har en gemensam vision om ett nyktrare samhälle. Några möjligheter som förbundsstyrelsen presenterade som bakgrund till förslaget är att få en organisation som bättre kan möta en omvärld i förändring och de utmaningar som vår nykterhetsrörelse står inför. Att få en starkare organisation med ca 35 00 medlemmar som alla jobbar för samma sak är ett av målen.

Även Junis finaste utmärkekelse, Junis trotjänare, utsågs under dagen. Olle Häggström tog emot priset.

– Det berör mig djupt att få den här utmärkelsen från Junis. Jag tror på en framtid med en mer samlad rörelse och att alla barn får plats hos oss, säger Olle.

Under söndagen, kongressens sista dag, antogs budgeten och valet till den nya förbundsstyrelsen genomfördes. Junis förbundsordförande Mona Örjes blev omvald till posten. Nyinvald i styrelsen blev Elisabeth Myregrund från Falun. Hon har varit Junis-ledare i flera år och ordförande för Dalarnas distriktsstyrelse.

– Jag vill jobba för att det ska vara ännu roligare att vara ledare i Junis och för att det ska bli lättare att vara engagerad i Junis, säger Elisabeth.

Ordförande Mona Örjes avslutade kongressen med orden:

– Ibland har vi varit överens, ibland inte. Det är så det ska vara. Kongressen är till för att fler ska komma med sina kloka tankar för att det ska bli så bra som möjligt. Vi kan enas om att vi har barnens bästa för ögonen. Vi finns här för att skapa bra verksamhet för barn och för att barn ska få det bättre. Det är hjärtat för oss.

]]>
Läger hos Junis i Söderhamn https://www.junis.se/lager-hos-junis-i-soderhamn/ Fri, 28 Apr 2023 09:12:18 +0000 https://www.junis.se/?p=6988 – Det roligaste med läger är att man får sova över. Och att man får vara med kompisar, säger Jenna Sved, 10 år, som har varit på läger förut. Minilägret i Söderhamn är från fredag till söndag. Många, många aktiviteter hinns med under en helg! Efter en dag har junisarna redan varit på badhuset, spelat bingo, gått tipspromenad, haft filmkväll med chipsprovning och förstås lekt massor. Dessutom har det busats och ätits mängder med lördagsgodis. Kompisarna Mohammad Mohammadi, 13 år, och Alfred Hedlund, 12 år, går i samma skola och är med i Junis tillsammans. Nu hänger de bland sovsäckarna medan de inväntar tacomiddagen och lördagkvällens mys.
– Det var kul att gå tipspromenad idag. Jag tror vi kommer ha alla rätt, säger Mohammad.

Det roligaste med läger är att man får sova över. Och att man får vara med kompisar

Jenna, 10 år

En som gillar att träffa nya vänner är Elza Otter, 14 år.
– Man träffar många gamla vänner också, folk som man har lärt känna på andra läger och hållit kontakt med. Det är kul att få se varandra och hänga igen. Elza är äldst på lägret och har varit med i Junis ända sen hon var sju år, en riktig Junis-veteran! I år ska hon utbilda sig till ledare.
–Jag fyller femton i år. Jag vill bli ledare för att jag har varit med i Junis så länge, jag känner andra ledare och det känns jättekul att arbeta med barnen. Och så får man ju hänga kvar i Junis och vara med på aktiviteter.

Kompisgänget på läger hänger bland sovsäckarna.

]]> Organisationsträff på slottet med Junis sport https://www.junis.se/organisationstraff-pa-slottet-med-junis-sport/ Fri, 24 Mar 2023 10:13:35 +0000 https://www.junis.se/?p=6754 I veckan träffade Junis förbundsordförande Mona Örjes övriga organisationer som får stöd från stiftelsen, och de samtalade med Kronprinsessparet om hur fler barn kan må bra, och vad man kan göra för att minska utanförskapet i Sverige.

Det ger så mycket energi att höra hur vi alla gör fantastiska saker för att barn ska få det bättre

Mona Örjes, Junis förbundsordförande

Endast 2 av 10 barn idag rör sig tillräckligt vilket Junis vill vara med och ändra på (Generation Peps rapport, 2022). Junis sport är för alla barn mellan 6 och 15 år, där de ska få chans att prova på sport utan tävlingsinslag. Junis sport vill vara ett viktigt komplement till dagens prestationsidrott i föreningslivet. Vi vill ge barnen rörelseglädje där ideella, trygga och engagerade vuxna sätter glädjen i första rummet. Barnen får testa sina favoritsporter helt prestigelöst.

Lina Johansson är verksamhetsvecklare hos Junis. Hon utvecklar och sprider konceptet Junis sport för att fler barn ska få ta del av det. Hon beskriver hur en typisk Junis sport-träff ser ut:
– Varje träff är 75 minuter. Träffarna består av en blandning av teknik, rörelsebana och prova på att spela sporten. Melliset på träffarna följer Generation Pep:s riktlinjer där vi vill visa barn och ungdomar på bra val av mat som både är gott och gör gott. Hos oss får barn vara barn och rörelseglädje är något alla barn förtjänar.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

]]>