Internationellt / Reportage 2024/09/20

Världens Barn 2024 – Junis hjälper barnen på Sri Lanka

Världens Barn är Radiohjälpens största insamlingskampanj. Junis är en av de organisationer som deltar i kampanjen. Junis-föreningar bidrar till Världens Barn genom olika insamlingsaktiviteter. Vi bidrar också genom våra internationella projekt - bland annat i Sri Lanka där Madusha och andra barn stärks i sina rättigheter.

Nedan är ett reportage från projektet i Sri Lanka som publicerades i Junis medlemstidning Händer i Junis tidigare i år.

Madusha Jayamini är 15 år och går i Nikaweratiya skola på Sri Lanka. Hon har tre syskon och de bor tillsammans med sin mamma. Pappan dog när Madusha var liten, så det är tufft för Madushas mamma att tjäna tillräckligt för att köpa bra mat till familjen.
– På kvällarna brukar vi bara dricka te, istället för att äta middag, berättar Madusha. Och hon är inte ensam om att få för lite mat.
– Ibland svimmar mina klasskompisar i skolan för att de inte ätit frukost, säger hon.

Organisationen Adic, som får hjälp av Junis, finns här för att förbättra livet för människorna i byarna. Man ordnar träffar för att vuxna ska lära sig om barns rättigheter och jobba ihop för att barnen ska få det bättre. En av sakerna de pratar om är hur onödigt det är att vissa vuxna köper alkohol för pengar som istället kan gå till bra mat till familjen. Det borde de bara sluta med! Barnen är med och sprider det budskapet – de ritar affischer som de sätter upp runt om där de bor så att alla kan se.

I skolan på Sri Lanka måste man köpa alla saker, som pennor och skrivböcker själv. Och så måste man ha en skoluniform. Uniformerna finns för att alla barn ska se lika ut, så att inte någon ska känna sig utanför eller sämre om man inte har råd att ha nya och moderna kläder. Men såklart är det också svårt att ha råd med för fattiga familjer. Som tur är får de 330 barnen i byarna hjälp av ADIC och Junis att köpa skrivböcker, pennor och skolväskor.

Familjerna får också hjälp med att odla mer och bättre grönsaker hemma. På det sättet kan man få mer mat utan att behöva köpa den. Och det är viktigt – för inget barn ska behöva svimma av hunger i skolan.

Text: Maria Bergqvist

Junis har flertalet lokala insamlingsbössor till Världens Barn. Sök på Junis och välj vilken bössa du vill bidra till här eller bidra till Junis centrala bössa här.

Barnen sätter upp affischer om hur onödigt det är att vuxna köper alkohol.
Foto: Jonathan Österlund

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kunskapsdagar 2024

Junis kunskapsdagar handlar om att bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk. Under kunskapsdagarna får du ta del av föreläsningar som höjer din kompetens inom ämnet. I år hålls kunskapsdagarna i Göteborg 8 oktober och i Stockholm 17 oktober. Det går även att delta digitalt. Anmälan är nu öppen!

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.