Bredd når långt – samverkan för att fler barn ska nås och erbjudas stöd
"I arbetet med denna rapport har det blivit tydligt: för att nå många barn som är utsatta på något sätt, då måste vi tänka mycket brett!" säger Junis förbundsordförande Mona Örjes - det är just därför årets rapport har fått titeln "Bredd når långt".
Så hur såg läget egentligen ut 2021 gällande vilket stöd barn i familjer med missbruk fick av samhället? Junis har skickat ut en enkät till alla kommuner i Sverige och resultatet blev detta:
• 194 kommuner besvarade enkäten. Det motsvarar 67 procent av landets 290 kommuner.
• 93 procent av de kommuner som svarade på enkäten uppgav att de hänvisar till någon typ av stödverksamhet.
• 13 kommuner uppgav att de inte hänvisar till någon stödverksamhet alls för dessa barn.
• Den vanligaste stödformen som erbjöds under 2021 var stödsamtal, därefter familjeinsatser, och slutligen stödgrupper.
• Ökad samverkan inom kommunen anses vara den viktigaste åtgärden
för att utveckla stödverksamheten för barn.
I rapporten skriver vi om även om verksamheter som har lyckats särskilt bra med att nå ut till fler barn. Till exempel:
Lyktan i Sandviken
Ökat antalet barn som fick stöd, trots pandemin. Hur kommer sig det?
Lyktan i Sandviken har utökat sitt nätverk. Genom nya relationer med föreningslivet, bland annat Junis, har nya ledare knutits till stödverksamheten. När Lyktan satsar brett hittar fler barn och unga fram till stödet.
IOGT-NTOs föräldracoacher i Malmö, Ronneby och Umeå
När det är farligt att berätta vad som händer hemma blir barnen de stora förlorarna. Genom att få föräldrarna att mötas och bryta isoleringen går det att börja prata om det som är tabu. I Malmö, Ronneby och Umeå bekämpas tystnadskulturen med föräldraträffar och studiecirklar
Lövgärdet
Hos socialkontoret i Lövgärdet är det nära till samverkan. Idag ökar tilliten till socialtjänsten och allt fler familjer söker stöd på eget initiativ. Kulturtolkar.
Folktandvården
Barn har rätt till tandvård. Det är utgångspunkten när Folktandvården Västra Götaland satsar på tid och rutiner för att hitta de barn som inte kommer på sitt besök. Ett letande som kan leda till en orosanmälan till socialtjänsten.
EAB-gruppen. EAB står för ”ej avhörda barn”, en kod i datasystemet för de barn som inte kommit på kallad tid till Folktandvården i Västra Götalandsregionen.
Inte min match
Föräldrars missbruk är inte barnens match – barnens match ska vara på idrottsplanen och i skolan. Det är budskapet från Inte min Match som vill uppmärksamma hur barn påverkas av att växa upp med missbruk. Och idrottsverksamhet kan bli en superkraft för de barn som behöver det som mest.